Grondverzet gebaat bij 3D gps-besturing

MIJDRECHT - Loonbedrijf Straathof ziet toekomst in het gebruik van het plaatsbepalingssysteem gps voor snel en gemakkelijk grondverzet. Het bedrijf uit Mijdrecht merkt daarbij een groeiende vraag naar de graafmachines met een driedimensionale (3D) gps-besturing.Gps (van ‘global positioning system’) is een term die steeds vaker opduikt binnen het grondverzet. De mogelijkheden zijn groot en de belangrijkste voordelen als tijdwinst, de grote nauwkeurigheid en toename van productiviteit dragen bij aan het toenemende succes van deze plaatsbepalingstechnologie. Ook Loonbedrijf Straathof ziet gps als de toekomst en heeft de afgelopen jaren volop geïnvesteerd in deze nieuwe technologie: “Nu al zijn de grote voordelen zichtbaar; het inmeten en uitzetten van projecten verloopt steeds sneller en nauwkeuriger en er worden aanzienlijk minder fouten gemaakt”, aldus algemeen directeur Ed van Blokland.

Het loonbedrijf helpt steeds vaker bedrijven die een gemakkelijke manier zoeken om hun 2D ontwerptekening geschikt te maken voor 3D besturing. Daarbij wordt een deel van de projectorganisatie overgenomen. Blokland: “De iets kleinere projecten, die niet zitten te wachten op kosten van grote ingenieursbureaus, zullen gebaat zijn bij onze korte lijnen en jarenlange evaring in het veld”.

Beter in te schatten
Gps wordt op steeds grotere schaal ingezet bij het inmeten en in kaart brengen van bestaande situaties, dikwijls gecombineerd met een grondbalans. Zo kan een onbekend terrein vrij snel in kaart worden gebracht en is het voor een grondverzetbedrijf veel gemakkelijker in te schatten welk materieel en welke materialen nodig zijn en hoeveel tijd het project zal kosten.
Daarnaast wordt gps-machinebesturing met groeiend succes in Nederland toegepast. Zowel de bedrijven als de machinisten beginnen de waarde ervan te onderkennen. Graafmachines met 3D gps-besturing hebben als voordeel dat er zeer nauwkeurig en snel mee is te graven, zelfs op plaatsen buiten het zicht van de machinist, zoals onderwater. Bedrijven vinden het daarnaast interessant dat het inhuren van extra grondwerkers niet meer aan de orde is, aangezien de machinist eenvoudigweg op het scherm in de cabine ziet of hij op de juiste hoogte zit.
Meer info: www.loonbedrijfstraathof.nl/gps.

Op January 27, 2010